Waar dient de kruipruimte voor?

Nut kruipruimte

Wat is de kruipruimte en waar is de kruipruimte voor? Het nut van een kruipruimte is een extra buffer tussen de begane grond en de ondergrond. Het zorgt ervoor dat deze twee niet in aanraking met elkaar komen en dat er ruimte is voor de installatie van leidingwerk. Denk hierbij aan gas-, water- en elektriciteitsleidingen.

Kruipruimte als buffer

Als je vraagt ‘voor wat is de kruipruimte bedoeld?’ dan is het ook een buffer tegen ongewenste zaken. Er zitten namelijk ongewenste elementen in de ondergrond waarvan je niet wil dat die in contact komen met je woning. Denk hierbij aan de volgende elementen:
  • Vocht en kou: de grond onder de gemiddelde woning is vaak van zand of klei. Met een goed uitgegraven kruipruimte wordt ervoor gezorgd dat er een luchtlaag is en dat de invloed van vocht en kou in huis wordt tegengegaan.
  • Ongedierte: een ander nut van de kruipruimte is dat het een afgesloten ruimte is. Hierdoor kan er geen ongedierte binnenkomen.
  • Schimmelvorming: schimmel kan groeien vanuit de ondergrond de woning in. Met een kruipruimte zorg je ervoor dat deze schimmels als het ware hier opgesloten blijven zitten.

Nut kruipruimte – Isolatie en ventilatie

Om het nut van de kruipruimte optimaal te houden, is het belangrijk om deze zowel goed te isoleren als te ventileren. Isolatie is belangrijk omdat er in een kruipruimte vaak horizontale luchtlagen ontstaan die zorgen voor optrekkend vocht. Ventilatie is belangrijk om ervoor te zorgen dat de groei van vocht en schimmels gestagneerd wordt. De ventilatie zorgt namelijk voor een reinigende luchtstroom. Zo blijft het nut van de kruipruimte intact.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws rondom wonen? Hou dan zeker ons informatieve blog in de gaten. We posten regelmatig interessante nieuwe artikelen.