Voor- en nadelen van een betonvloer in huis

Voor- en nadelen van een betonvloer in huis

Wat zijn de voor- en nadelen van een betonvloer in huis?

Zodra je begint met verbouwen, zijn er vaak veel dingen om over na te denken. Bijvoorbeeld welke muren welke kleur krijgen, wat voor een soort keuken je wil en natuurlijk ook welke vloer je graag in huis wil hebben. Als er iets is om van je woning één geheel te maken, dan is het wel je vloer. Er is veel keuze qua soorten vloeren. Van parket tot tegels en laminaat. Eén soort vloer die de laatste jaren steeds populairder wordt, is de betonvloer. Overweeg je een betonvloer? Dan is het goed om op de hoogte te zijn van de voor- en nadelen van een betonvloer in huis. Laten wij nou toevallig in dit blog alle voor- en nadelen voor je op een rijtje hebben gezet!

Voordelen betonvloer in huis

  • Een betonvloer is verkrijgbaar in veel diverse diktes kleuren en afwerkingen. Je kunt voor ruw of gepolierd beton gaan: ruw of glad. De laatstgenoemde is het meest populair binnenshuis.
  • De gepolierde betonvloer heeft weinig onderhoud nodig. Omdat beton praktisch naadloos is, zul je ook nooit last hebben van vieze en versleten voegen.
  • Ben je iemand die graag met enige regelmaat het interieur verandert? Dan zit je met een betonvloer veilig. Een betonvloer heeft namelijk een tijdloos karakter en past daardoor bij zo’n beetje elke interieurstijl.
  • Een betonvloer reageert weinig tot niet op de omgevingstemperatuur. Je zult er in de winter dus geen koude voeten mee hebben. Sterker nog: een betonvloer is uitstekend geschikt voor vloerisolatie en vloerverwarming.
  • Betonvloeren zijn mogelijk in veel soorten kleuren. Je zit dus zeker niet vast aan die bekende grijstinten van beton.
  • Beton wordt veelal gewoon in Nederland geproduceerd. Hierdoor zijn de transportkosten beperkt en wordt het milieu ontzien. Dit maakt beton milieuvriendelijk, voordelig en recyclebaar.

Nadelen betonvloer in huis

  • Een nadeel aan een betonvloer is dat er na verloop van tijd kleine scheurtjes in kunnen ontstaan. Het gaat immers om één groot oppervlak. Dit komt vooral door temperatuurwisselingen. Zorg dus voor een goede dikte en een goede wapening.
  • Beton is gevoelig voor zuur en vet. Zelfs water kan al kringen geven. Laat dus zeker een extra coating aanbrengen, vooral als u bijvoorbeeld kleine kinderen hebt.
  • Een betonvloer is tijdens het plaatsen ervan erg kwetsbaar. Zorg er dus voor dat dit onder de juiste omstandigheden gedaan wordt. Anders loop je een verhoogd risico op scheuren of barsten. De juiste behandelingen voor vloeren zijn dus aan te raden hierbij.
  • Hou in het achterhoofd dat een betonvloer in huis nooit voor de volle 100% vlak zal zijn. Ook al zie je het niet met het blote oog, als je perfectionistische bent, is het goed om dat te onthouden.

Meer tips en stijladvies

Wil je meer tips en stijladvies voor je woning en je interieur? Lees dan zeker eens wat van onze inspirerende blogs.