Hoe plaats je een binnendeur?

Een binnendeur plaats je zo

Hoe plaats je een binnendeur? In principe is het plaatsen van een binnendeur geen ingewikkelde klus. Het is echter wel van belang dat je exact te werk gaat om ervoor te zorgen dat een binnendeur goed in de omlijsting past. De binnendeur zelf iets inkorten of bijschaven is daarom vaak ook nodig. In dit blog vertellen we je stap voor stap hoe je op de juiste manier een binnendeur plaatst.

Stap 1. Deur op maat maken

In deze stap meet je het formaat van het kozijn op. Meet de breedte van het kozijn op 3 verschillende plaatsen om eventuele maatverschillen in kaart te brengen. Meet de hoogte van het kozijn door zowel links als rechts te meten. De lengte van de deur dient ongeveer 4 mm korter te zijn dan het kozijn. Kort je deur eventueel hierop in.

Stap 2. Scharnieren aftekenen

Leg nu de deur op de grond met de scharnierkant naar boven gericht. Teken met een potlood 10 tot 15 cm van de boven- en onderkant van de deur de scharnieren af. Teken zowel de dikte als de omtrek van de deur scharnieren af.

Stap 3. Ruimte wegsteken

Nu is het tijd om met een hamer en een beitel de ruimte voor de scharnieren weg te steken. Scharnieren zijn meestal 2 tot 4 mm dik. Hier kun je dus op rekenen. Begin altijd met het wegsteken op de potloodlijnen. Zo voorkom je dat het hout te ver splijt. Eenmaal klaar kijk je of de scharnieren passen. Steek meer hout weg als dit niet het geval is.

Stap 4. Deur plaatsen en beslag installeren

Plaats de deur nu in het kozijn met ondersteuning van houten latjes. Zo kun je de precieze hoogte goed bepalen. Vervolgens monteer je het sluitwerk en het slaggat, en je bent klaar. Je hebt nu jouw binnendeur geplaatst.

Laat je inspireren

Wil je meer inspiratie voor klussen en andere woongerelateerde zaken? Bekijk dan snel ons blog.