Hoe kun je een lamp dimmen?

Hoe kun je een lamp dimmen?

Close Up Shot Of Man Turning Down Electrical Dimmer Switch

Een lamp kun je aan en uitdoen. Van nul naar honderd procent. Maar het is ook mogelijk om hem te dimmen. Erg handig om een intieme sfeer te creëren of om energie te besparen. Hoe je een lamp kunt dimmen? Dat lees je in dit blog.

Werklicht en omgevingslicht

Wanneer het op kunstlicht aankomt, onderscheiden we twee soorten licht. Werklicht en omgevingslicht. Werklicht is zoals het woord al zegt licht om bij te werken. Hiervoor moet de lamp voluit schijnen gericht op het werkoppervlak, zodat je goed kunt zien wat je doet. Dit heeft overigens niet altijd met werk te maken, want een leeslamp valt ook onder werklicht. Net als de lamp boven het aanrechtblad. Het overige licht, noemen we omgevingslicht. Dit zorgt er in de eerste plaats voor dat we niet struikelen in het donker, maar ook voor sfeer. Omgevingslicht mag dus minder fel zijn.

Dimmen met een dimmer

Ben je in een bepaalde ruimte, maar wil je niet in het pikkedonker zitten met alleen een leeslamp? Dan is het prettig om de rest van de lampen te dimmen. Dit kan met een zogenoemde dimmer.

Wat is een dimmer?

Een dimmer is een schakelaar, waarmee de lichtintensiteit van een lamp kan worden geregeld door de spanning of stroom te verlagen. Hiermee kun je traploos van geen licht naar honderd procent licht schakelen of iets daartussen in. Naast een dimmer heb je voor het dimmen van een lamp ook een lamp nodig die hiervoor geschikt is. Bij gloeilampen is dit een halogeenlamp. En bij LED verlichting een speciale dimbare LED lamp. Deze is voorzien van een mini-transformator die normale LED lampen niet hebben.

Niet dimbare LED’s dimmen

De nieuwe generatie LED lampen is in zekere zin allemaal dimbaar. Dit werkt als volgt: door de schakelaar snel achter elkaar uit en aan te zetten, schakel je naar een andere lichtintensiteit. Meestal zijn er drie standen: praktisch, sfeervol en normaal. Er zijn dus meerdere manieren om een lamp te dimmen. Kies de optie die voor jou het makkelijkst of voordeligst is en geniet van de lichtsoort die je op dat moment het meeste nodig hebt. Is er iets onduidelijk? Je kunt met al je vragen over dimmen terecht bij een led dimmer verkoper of stel ze via ons contactformulier.